Нов живот за най-старата часовникова кула в Източна Европа

Нов живот за най-старата часовникова кула в Източна Европа
Нова телевизия
A A+ A++ A

Часовникът на Сахат тепе ще заработи след дълго спиране. Тя се извисява на едно от тепетата в Пловдив и се е превърнала в един от символите на града, съобщава Нова телевизия.

Нов живот на старата часовникова кула на Сахат тепе ще даде Георги Долчинков. Той е единственият майстор у нас, който може да се грижи за уникалния механизъм, който от 5- години е спрял да се движи.

„Почистих целия механизъм. Смених частите, които се бяха повредили. Сега два пъти седмично ще трябва се качвам, за да навивам механизма да отброява времето. Едната стрелка тежи над 120 килограма, другата е 100 и се натяга на ръце”, обяснява Георги Дорчинков.

Часовниковата кула, дала името на Сахат тепе е построена през 1809 г. и е висока 17 метра. Тя е била направена, за да се наблюдава града за пожари и в продължение на 300 години е отброявала часовете в Пловдив.

Пловдивчани се надяват часовниковата кула да се превърне в един от символите на бъдещата Европейска столица на културата.

„Помня срещи със съученици под кулата. Това е точно място за срещи. Нищо, че сега всеки има електронен часовник друго е така да погледнеш на горе и да видиш колко е часът”, спомня си Илияна Воденичарова.

Поддръжката на часовниковата кула ще струва на местния бюджет около 400 лева месечно. Уникалният часовник ще заработи отново на 15 август, денят на Богородица.

#Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници