Болка при раждане. Обезболяване на раждането

Болка при раждане. Обезболяване на раждането
A A+ A++ A

Болката, която жената изпитва по време на раждането, се определя от две групи фактори – анатомични и емоционални.

Анатомичните фактори включват степента на податливост на мускулите и тъканите на родилните пътища, през които преминава плодът. Болката е резултат от разтягането на тъканите. Силата и характера на болката варират в зависимост от стадия на раждането. В началния стадий се усеща теглене ниско в гърба, докато с напредване на раждането болката се усеща предимно ниско в корема, в таза и към краката.

Усещането за болка в голяма степен се определя от емоционалното състояние на жената. При раждане в спокойна атмосфера, когато жената е емоционално уравновесена, подготвена психически за раждането, без излишни страхове, без напрежение и стрес, болката се възприема като поносима. Естествено е всяка жена да изпитва известен страх – все пак раждането е един от най-важните моменти в живота, но и естествен процес. Жените, които изпитват силен страх, несигурност, имат лоши спомени от предишно раждане, нямат доверие на акушерката и лекаря, раждат в напрегната атмосфера и обстановка, ще изпитат много повече болка и раждането ще е неприятно преживяване.

Поинтересувайте се предварително какво можете да очаквате като обезболяване на раждането. Някои лекари работят с определени лекарства и ги предпочитат пред други. Обезболяващите медикаменти се избират и според състоянието и придружаващите заболявания на родилката. Напоследък предпочитан метод за обезболяване на раждането са епидуралната и спиналната анестезия, но и те имат своите рискове и противопоказания.

Съществуват и редица естествени методи за постигане на задоволително обезболяване. Сред тях са прилагането на топли компреси на определени места за отпускане на съответните мускули; особена техника на дишане, която има голямо предимство; раждане във вода, което в България не се предлага в големите болници; смяна на позата през определено време, което осигурява премахване на напрежението от определени групи мускули и прехвърлянето им към други; масаж; и да не забравяме важната роля на акушерката и останалите присъстващи, чиято помощ е незаменима.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници