България с над 150 златни отличия на винарските конкурси

България с над 150 златни отличия на винарските конкурси
Източник: agronovinite.com
A A+ A++ A

В навечерието на гроздобера състоянието на лозовите насаждения е добро. Очаква се сравнително висококачествена и добра като количество реколта и при винените, и при десертните сортове грозде. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев за БНР. 

Има 263 предприятия на територията на страната и през последните години те изградиха собствена мрежа от лозови масиви, от странични производители те закупуват само най-доброто.

"Тук може да се получи проблем с цените при производители на грозде, които до момента не са сключили и договори за изкупуването му от големите компании", каза още той.

По данни на инж. Коев по някои от лозовите масиви има доста поражения от проливните дъждове и градушки, налице са и измръзнали масиви. 

България винаги е присъствала на винената карта на света, а за 2015 година от участия на страната ни в международни конкурси страната ни има над 150 златни отличия.

Основните пазари за България са страните от Западна Европа, Полша, Руската федерация, Китай и САЩ.   

Транспортирането на виното за Русия, което е преминавало през Украйна, е изместено към прибалтийските републики, което оскъпява крайната цена на продукта, отделно от това има отлив от пазаруването на винените щандове. "Изнасяме и по море, но количествата отпреди три-четири години за Руската федерация сега са наполовина", допълни инж. Коев.

#Красимир Коев #поражения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници