Само 18 общини са с проекти за инсталации за разделно събиране на биоразградими отпадъци

Само 18 общини са с проекти за инсталации за разделно събиране на биоразградими отпадъци
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

18 са общините, които са подготвили проекти за инсталации, в които разделно се събират биоразградими отпадъци. За финансиране на такива проекти са предвидени близо 98 милиона лева по оперативната програма "Околна среда", съобщават от БНР. 

С проектите се цели да се намали количеството на зелените и биоразградимите отпадъци, които се изхвърлят в депа. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 7,4 млн. лева, а минималният – до 3,4 млн. лева. Подпомагането зависи от капацитета на съоръженията, които ще бъдат закупени. Инсталациите ще са с капацитет от 2 хиляди до 20 хиляди тона годишно.

Финансира се закупуване на необходимото оборудване и техника за разделно събиране, както и изграждане на съпътстваща инфраструктура. 

Общините имаха една година да подготвят предложенията си. Те трябваше да извършат анализ на състава на битовите отпадъци и на базата му да определят капацитета на съоръженията. Точно това обаче е затруднило общинската администрация, а на някои места тя е започнала да работи късно по проектите.

#околна среда #инсталации #Проектите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници