80 г. от рождението на големия български оперен артист Маестро Никола Гюзелев

80 г. от рождението на големия български оперен артист Маестро Никола Гюзелев
Източник: www.kmeta.bg
A A+ A++ A

 

На 17 август 2016 г. се навършват 80 години от рождението на големия български оперен артист Маестро Никола Гюзелев. В тази връзка Фондация "Никола Гюзелев" заедно с други организации предвижда значими културни събития, съобщиха от фондацията, съобщи БГНЕС.

Подготвя се нов документален филм за Никола Гюзелев на режисьора Олег Ковачев и продуценти Адриа Филм, Гала Филм от България заедно с Associazione Artemidia и Mediterranea Productions Italia с премиерни прожекция в НДК, излъчване по БНТ и разпространение в Италия.

Учредява се и Международната Награда "Никола Гюзелев" за талантливи оперни певци и художници, която ще бъде връчвана в рамките на престижни певчески и културни форуми в страната и чужбина, изработена от български скулптор. Учредяването и първото издание на Наградата ще се състои на Юбилейния концерт в памет на Никола Гюзелев в БАН на 20 септември 2016г.

В процес на завършване са монография на артиста и нов биографичен роман в негова памет, както и издаване на юбилейни дискове с негови знаменити изпълнения.

Юбилейните събития посветени на Никола Гюзелев през 2016г. са под патронажа и с подкрепата на Министерството на Културата на България, на Националния Дворец на Културата, със съдействието на Италианския Културен Институт в София, на Българския Културен Институт в Рим, на Генерално Консулство на България в Милано и Посолство на България в Рим, на Асоциация ''Артемидия'' Италия, на Римската Художествена Академия-РУФА, на Българския културен Институт в Страсбург Франция, с подкрепата на Фирма ''Свилоза'' България, на ЮроБанк България, на Корале „Джузепе Верди’’Парма, на Община Павликени, Община София, с медийната подкрепа на БНТ, БНР, Радио Ватикана и др.

#Никола Гюзелев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Инбет Казино