Млади учени изследваха нощното небе край Ардино

Млади учени изследваха нощното небе край Ардино
Източник: fakti.bg
A A+ A++ A

В туристическия комплекс "Белите брези" край Ардино в продължение на три седмици деца и млади учени наблюдаваха звездното небе. Те успяха да се докоснат до далечните небесни тела и да ги обследват с помощта на модерна апаратура, предаде БНР.

За повече от десет години през астрономическа школа "Белите брези" са преминали стотици участници, за много от които астрономията се е превърнала от хоби в професия. Тази година участниците бяха 65, а обучението е на принципа на хаджигенчовото училище, където напредналите предават своите знания на начинаещите.

"Професионалните астрономи имат нужда от наблюдатели като нашите, тук на "Белите брези", защото огромният брой обекти, огромният брой явления, които небето дава възможност, не могат да се обхванат напълно от професионалната астрономия. Над 150 млн. са променливите звезди в нашата галактика", каза директорът на астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохосян.

В лагера на "Белите брези" участваха и млади български учени.  

"Дошъл съм тук, за да изследвам дълбокия космос. Наблюдаваме звезди, планети, включително и извънслънчеви планети, които се намират на огромни разстояния, на които е възможно да има живот", каза Младен Минев - астроном в обсерваторията в Стара Загора и физик към ядрения институт. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници