Новински: Украйна е пред антиМайдан

Новински: Украйна е пред антиМайдан
Източник: argumentua.com
A A+ A++ A

 

Предстоящата политическа есен що доведе до глобални промени в Украйна заяви депутатът от „Опозиционния блок“ Вадим Новински в статия за украинското издание „Обозревател" („Наблюдател“), предаде БГНЕС.

„Украйна стои пред прага на качествено нови отношения, качествено нови процеси вътре в обществото... Махалото тръгна в обратната посока: войната, противоборството в обществото, атмосферата на недоверие и „лова на вещици“, геополитическия сблъсък вървят към своя край“, пише депутатът във Върховната Рада. Според него през политическата есен на 2016-та „ще бъдат прекършени постмайдановските стереотипи, ще започне оздравяването на обществото".

„Дневният ред ще се определи по линия на сблъсъка между следните позиции: война или мир, продължаване на разрухата или стабилизация, имитация на реформи или нова Конституция, илюзорни надежди за Запада или разчитане на собствените сили, Русия е враг и агресор или е най-важният политически и икономически партньор, интересите на транснационалните магнати или националните интереси? В тази координатна система Украйна ще трябва да решава въпросите през следващата половин година“, заявява Новински.

Той е убеден, че сегашната управляваща коалиция ще се разпадне под натиска на вътрешните противоречия. „Ще започне нова фаза на продължаващата над две години политическа криза“, смята той.

Друг фактор, който ще промени украинската политика, са промените в световната политика. „Днешна Европа бързо променя посоката и поставя нови платна заради оцеляването си. Актуалната както никога идея за създаване на зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток като противовес на мъртвородения проект за Трансатлантическа зона за свободна търговия превръща Украйна в основния препъни камък: докато не бъде решен украинският въпрос, няма да е възможно преминаването към разрешаването на въпроса за сближаването между Европа и Русия“, отбелязва политикът. При това войната, според него, „е не повече от параван, който прикрива провалите в икономиката и социалната сфера и нежеланието от отказа от деспотични пълномощия и баснословни печалби от военните сделки“.

При тези условия, подчертава депутатът, Европа може окончателно да загърби Украйна, а САЩ са твърде ангажирани с президентската надпревара, която може да доведе до неочаквани обрати и промени. Всичко това трябва да тласне Украйна към „преразглеждане на външнополитическата си доктрина... И това преразглеждане може да стане още през есента на 2016-та“.

Според него минският процес за регулиране на кризата в Донбас е попаднал в задънена улица. Новински предлага въпросът да се реши спешно и самостоятелно „с минимални имиджови загуби“. В противен случай той смята, че Украйна ще стане като Босна и Херцеговина.

Реформите в държавата не просто буксуват, те са спряли, продължава опозиционерът. "Страната се нуждае от "революция отгоре" – добре управляван и контролира процес на смяна на системата. Убеден съм, че тази есен темата за нова Конституция ще стане повече от актуална“, смята авторът.

Преразглеждането на социално-икономическата политика е следващото предизвикателство, с което ще се сблъска страната, прогнозира законодателят. След Майдана на власт дойде правителство, което изразяваше интересите на транснационалните компании. Още есента ще има сериозни протести на отчаялите се граждани, сблъскали се с политиката на МВФ в Украйна: сметките, високите цени, ликвидирането на социалните придобивки, галопиращата безработица – всичко това ще даде плодове след два месеца предвижда политикът от „Опозиционния блок“. 

#Украйна #управляваща коалиция #Русия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници