Дилма Русеф в очакване на решението за импийчмънт, парламентарното обсъждане приключи

Дилма Русеф в очакване на решението за импийчмънт, парламентарното обсъждане приключи
A A+ A++ A

 

Дебатите по въпроса с импийчмънта на отстранения бразилски президент Дилма Русеф, които се провеждат в Сената, приключиха. Обсъжданията предхождат официалното гласуване по-късно днес (11 часа местно време), на което окончателно ще се реши дали Русеф да напусне предсрочно заемания от нея пост, съобщава БГНЕС.

Още преди края на дебатите бразилски медии съобщиха, че мнозинството от депутатите в Сената ще подкрепят импийчмънта на държавния глава. От 63-ма депутати общо 43-ма са „за“ отстраняването на Русеф.

Против него публично са се изказали 18 сенатори. Общо в горната камара на бразилския парламент има 81 души. За да бъде одобрено окончателното отстраняване на президента най-малко две трети от депутатите (54 човека) трябва да бъдат „за“.

При успешна процедура по импийчмънт поста на държавен глава ще заеме вицепрезидента Мишел Темер, който в момента изпълнява временно тази длъжност. Той ще остане на власт до следващите избори през 2018 г.

Дебатите в горната камара на парламента се проведоха на фона на протести на поддръжници на Русеф, организирани в няколко бразилски града.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници