Вирусът Зика се разпространява чрез сълзи

Вирусът Зика се разпространява чрез сълзи
Източник: www.credoweb.bg
A A+ A++ A

 

Вирусът Зика може да заразява тъканите на очите, да предизвиква сериозни нарушения в тяхната работа и да се разпространява чрез сълзи. Това откриха американски молекулярни биолози, които публикуваха статия по въпроса в списание Cell Reports, предаде БГНЕС.

„Нашето изследване показва, че очите могат да бъдат мястото, където може да се крие вирусът Зика. Сега трябва да разберем дали вирусът се крие в очите на всички хора, носители на болестта, и колко дълго инфекцията продължава да остава вътре в тях“, заяви Майкъл Даймънд от университета Вашингтон в Сент Луис.

В началото на март тази година неврофизиолози от САЩ заявиха, че причината за развитието на микроцефалия при децата на заразените със Зика бременни жени е, че частици от този патоген проникват добре в стволовите клетки и предизвикват тяхната масова гибел.

По-късно през май учените откриха, че вирусът засяга не само мозъка, но и очната ретина на зародиша, предизвиквайки слепота или сериозни проблеми със зрението. Първоначално биолозите смятаха, че това може да се случи само в майчината утроба и, че повторното заразяване на мозъка и очите с вируса Зика е невъзможно по принцип.

Даймънд и неговите колеги са установили, че това може да се случи и се случва достатъчно често. Те потвърждават изводите си с експеримент с лабораторни мишки. За голяма изненада на биолозите 7 дни, след като гризачите са били заразени частици от вируса са били открити вътре в очните им ябълки. Подобен изход на експеримента говори за това, че вирусът Зика теоретично може да се предава от човек на човек чрез сълзи. Това увеличава вероятността от по-нататъшно му разпространение извън зоната, обитавана от неговите приносители – комарите Aedes aegyptii, които не могат да оцеляват в умерените географски ширини.

Това на свой ред означава, че епидемията Зика може да се разпространи по цялата Земя и няма да се ограничи само със зоната, където съществува популацията на този вид комари. В подкрепа на тази теория говорят фактите, че вирусът Зика се разпространява в Латинска Америка по-бързо, отколкото са предсказвали моделите, които са отчитали само „комарния“ път на заразата.

Допълнителният проблем се състои в това, че имунната система е много по-малко активна в очите и в мозъка, отколкото в останалите части на човешкото тяло. Това повишава вероятността от оцеляването на вируса по-дълго време, след като имунните клетки са изчистили тялото от инфекцията.

Все пак учените ни съветват да не изпадаме в паника. Сълзите на мишките не са съдържали частици от вируса Зика. Не е изключено, че и при заразените хора това е така. 

#зика #САЩ #Латинска Америка #сълзи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници