Музеят за история на София откри "Изложбен маратон"

Музеят за история на София откри "Изложбен маратон"
www.svet.bg
A A+ A++ A

 

Тази седмица Музеят за история на София организира празнична седмица в чест на една година от откриването на постоянната експозиция в него. Програмата започва от днес и ще завърши в събота, когато е денят на столицата, съобщава ДАРИК нюз.

„Изложбен маратон" е надсловът, с който Музеят за история на София ще отбележи година от откриването на постоянната експозиция в него. Той се помещава в сградата на бившата Централна баня, а проявите ще бъдат както в самата сграда, така и на местата в близост до нея. Всеки от шестте дни е посветен на различна тема.

"Нарекли сме програмата така, защото наистина ще е маратон, а всеки ден имаме някакво събитие. Концентрирали сме се предимно върху откриване на изложби не само в музея, но и в пространството около музея. Днес откриваме една изложба, свързана с конкурс, който обявихме на Нощта на музеите за деца от 7 до 14 години на теме "Гербът на София", с което искахме да проверим въображението. Ще ги наградим на 17 септември. На 13 септември откриваме изложба за архитектурата на тоталитарните режими и европейският културен маршрут. В сряда откриваме изложба на италианската дизайнерка Анджела Окипинти", разказа директорът на музея д-р Надежда Кирова.

Празничната седмица не приключва само с изложбата "Светът на мита и духовността между минало и настояще" на италианската авторка.

"В четвъртък в Ларгото откриваме изложба, посветена на 40 години от обявяването на историко-археологическия резерват Сердика с много снимки и обяснения на обектите. В петък имаме една лекция за дневник, намерен в чужбина, но свързан с интелектуалци от началото на 20 век в София. Програмата ни за 17 септември започва от 10:00 ч. сутринта до 22:00 ч., като музеят ще бъде отворен с удължено работно време", посочи още Кирова.

Инициативите в програмата са безплатни, а цялата постоянната експозиция ще бъде безплатна само в събота, 17 септември, когато е денят на София и когато се навърша една година от откриването ѝ в Музея за история на София.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници