Изложба по повод 100-годишнината на наградата "Пулицър"

Изложба по повод 100-годишнината на наградата "Пулицър"
commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

 

Изложба на книги и архивни документи, посветени на 100-годишнината от учредяването на наградата „Пулицър“ се открива в САЩ в библиотеката на Колумбийския университет, пише БГНЕС.

Наградата е учредена през 1916 г., а първите първите награди са присъдени през 1917г. , каза кураторът на експозицията Дженифър Ли. Тя обясни, че в изложението е включена книгата с репортажи на журналиста Гилбърт Своуп „ Inside The German Empire“ и оригиналът на екземпляр на вестник "The Bell Ringer" с голяма статия за Франк Саймънд, лауреат на наградата за най-добра редакционна статия. Те са от юни-юли 1917 г. Тогава Саймънд получава премия в размер на 500 долара. За онова време това е била огромна сума пари, уточнява Дженифър Лий. Сега паричната премия към наградата е 10 000 долара. Лий обърна внимание на това, че художествени произведения, отличени с премията, сега са в златния фонд на класиката. Такива са романът на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра“, „Гроздовете на гнева“ на Стайнбек, „Смъртта на търговския пътник“ на Артър Милър, „Старецът и морето“ на Хемингуей, „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли.

Всички те са включени в експозицията. В нея фигурират и уникални документи за живота и дейността на Джоузеф Пулицър (1847-1911),. Те са били намерени напълно случайно през 1955 г. при разрушаването на старото здание на редакцията на вестник „Уърлд“, принадлежаща на Пулицър. В желязна кутия, вложена в основите, са намерени и броеве на вестника за 1889 г., картичка със снимка на къщата, където е била редакцията, „Алманах“ за 1889 г. Намерени са и стенографски записи за редакционните съвещания, по време на които е учредена и наградата „Пулицър“. Джоузеф Пулицър е мечтаел да открие школа по журналистика, но тази му мечта се е сбъднала едва след смъртта му. В завещанието на Пулицър 2 млн. долара от парите му са били предназначени за Колумбийския университет – за създаване на журналистическа школа и за награди и стипендии в областта на журналистиката, литературата и образователната дейност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници