Предвиждат се промени в Закона за запасите от нефт

Предвиждат се промени в Закона за запасите от нефт
bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Правителството предлага на Народното събрание да бъдат направени промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. С измененията се внася терминологична яснота относно разпорежданията за общите и индивидуални нива на запасите и се прецизира прилагането на методите за изчисляване на среднодневния нетен внос, вътрешнообщностни пристигания и среднодневното потребление, пише БГНЕС.

Предвижда се крайният срок за създаване на запасите да бъде променен от 30 април на 1 май. По този начин от 2017 г. задължените лица ще следва да създават определените им нива на запаси до 1 май и ще се избегне съществуващото до момента едновременно съхраняване през месец април на запаси за стария и за новия период.

Проектът включва промени и в административно-наказателните разпоредби, продиктувани от необходимостта да се гарантира стриктно спазване на задълженията, които законът възлага на задължените лица.

С оглед изпълнение на изискванията на Директива 2009/119/ЕО за съразмерност и възпиращ ефект на административните наказания, се предлага изменение на глобите и имуществените санкции в случаите, когато задължените лица не са създали определените им нива на запаси, не ги съхраняват или не изпълняват задълженията си, свързани с разпореждания за ползване и за възстановяване на запасите при затрудняване на доставките на нефт и нефтопродукти.

Въвеждат се изменения и допълнения в Търговския закон, като се разширява обхватът на лицата, спрямо които се налага ограничение за последващо участие в управителните органи на търговските дружества. Ограниченията ще действат само спрямо тези лица, които не са погасили задълженията си по наложените им глоби или имуществени санкции.

С измененията се въвежда по-систематична, ясна и точна редакция на разпоредбите на закона в съответствие с правото на ЕС, което ще способства за улесняване на прилагането му и ще повиши ефективността на дейността на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ по управлението на запасите от нефт и нефтопродукти. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници