Започнаха преговори за ново правителство в Хърватия

Започнаха преговори за ново правителство в Хърватия
www.euinside.eu
A A+ A++ A

 

Хърватската демократична общност (ХДО), която завърши първа на миналите парламентарни избори в Хърватия, днес започна преговори за формирането на ново правителство. Според съобщенията на лидера на партията Андрей Пленкович първи в разговорите за кабинет ще участва партията МОСТ на Божо Петров, съобщава БГНЕС.

Пленкович заяви, че разговорите започват веднага. Те съвпадат с призива на президента Колинда Грабар-Китарович да няма отлагания при формирането на новото правителство както беше в случая с изборите през ноември.

„Ние сме убедителни победители на изборите що се отнася до обстоятелствата и що се отнася до единичните мандати. В преговорите с другите партии ще изхождаме от тази позиция... Чухме за седемте точки на МОСТ, знаем за какво става въпрос. Някои от тези искания могат да бъдат приети, а за някои има необходимост от по-детайлни разговори“, каза още Пленкович.

По думите му няма да бъдат направени отстъпки и по отношение на премиерската позиция и допълни, че ХДО като реален победител има право да смята, че мястото на министър-председателя е запазено за лидера на партията.

„Ще се договорим достъпът до преговорите за формиране на правителство на Хърватия да бъде въз основа на нашата изборна програма“, допълни Пленкович.

На парламентарните избори в страната в неделя ХДО завърши първа. Веднага след това се нареждат техните основни съперници от "Народната коалиция" на Социалдемократическата партия (СДП) с лидер Зоран Миланович. Гражданското движение МОСТ с лидер Божо Петров е на трето място. 

#Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници