Матарела: Италия е за влизането на България в Шенгенската система

Матарела: Италия е за влизането на България в Шенгенската система
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

 

Италия е абсолютно благоприятна за влизането на България в Шенгенската система. Това заяви държавният глава на Италия Серджо Матарела след среща с президента Росен Плевнелиев, Серджо Матарела, предаде БГНЕС.

„При срещата ни установихме не само истинското приятелство, което свързва България и Италия, но и огромния синхрон, който съществува между нас. Свързани сме от общата ни съдба в ЕС, от общото ни членство в НАТО, и имаме обща визия за това, което ЕС трябва да осъществява и развие в този момент и период. Установихме, че споделяме различни, специфични виждания преди всичко по отношение на Шенгенската система, въпрос, който е от съществено значение за ЕС. Условие, което навлезе в живота на младите ни хора и трябва да бъдат предпазени“, каза Матарела.

Той заяви, че България и Италия споделят напълно убеждението, че в този момент след излизането на Великобритания от ЕС, трябва да бъде подчертано с още по-голяма сила разширяването на ЕС от страните от Западните Балкани. „Трябва да направим така, че тези страни да разберат, че процесът на разширяване няма да бъде прекъснат или замразен. Той трябва да продължава, това е начинът не само да постигнем в пълния срок пълно включване на страните в Съюза, но и да развием с пълна сила сътрудничеството“, каза италианският държавен глава.

„Споделяме мнението по изграждане на единен енергиен план на ЕС. Такова решение ще бъде гаранция за сигурност по отношение на снабдяването с електроенергия и възможността за алтернативни източници за снабдяване. Подчертаваме голямото значение, което Италия отдава на енергийната връзка, която може да се осъществи, за алтернативно снабдяване на енергия на Балканите и интерконекторът между Гърция и България“, смята Матарела.

Той заяви, че двете страни също така споделят изцяло мнението по въпроса за миграцията, опасността от тероризъм и икономическата и финансова сигурност. „Тези три проблема изискват много голямо засилване и ангажиране в рамките на ЕС. Трябва да бъде намерено споделено и единно европейско решение. Изисква се сигурност за младите ни хора с подем в икономиката. Борбата с тероризма, пък може да се водим успешно с по-голяма координация между страните и ЕС по отношение на разузнаването и полицейските сили. ЕС не може да бъде институция, която да е в очакване на кризите около нас. Следва да подчертаем, че е необходима единна европейска политика по отношение на миграцията. Това е област, в която единствено общо и координирано, системно действие на ЕС може да посрещне такова явление“, смята италианският държавен глава.

Той подчерта, че само един Съюз, който заедно пази границите, следи зорко за спазване на правилата може да реши този проблем. Трябва да се реши и проблемът в основа, в самите страни, от където тръгва миграцията, добави Матарела.

Не на последно място той заяви, че не е случайно, че историята на България и Италия още от античността има дълбоки връзки и днес като страни в ЕС и съюзници в рамките на НАТО, превеждат в съвременен аспект тези връзки. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници