Архитектурен пъзел с морски контейнери се превръща в общежитие

Архитектурен пъзел с морски контейнери се превръща в общежитие
Източник: www.citybuild.bg
A A+ A++ A

 

Интересна модулна сграда се появи в столичното 153-то спортно училище “Неофит Рилски”. На два етажа и изцяло от морски контейнери е направено ново общежитие, предаде БГНЕС.

Това е първият проект, в който са използвани само морски контейнери. В този комплекс са използвани 12 контейнера в две групи по 6 и по три контейнера на етаж. Обособени са едностайни, двустайни и тристайни апартаменти.

Проходът е използван за монтиране на стълбищната клетка. Оказва се, че е много по-скъпо е да се върне празен контейнер в Китай, отколкото да бъде оставен в Европа. В другите европейски страни този модел се използва отдавна като вече се строят до 6-етажни сгради.

Предимството на тези контейнери е, че носещата конструкция пристига практически готова. На място се отливат фундаменти, а отделно от това носещият скелет на конструкцията е по-евтин.

Изолацията е много сериозна, защото външната стена съответства на тухлен зид от над 50 см. Освен това от морските контейнери може да се създаде голямо многообразие - всичко зависи от въображението на архитектите. Те могат да си играят с конструкцията. Панелите - контейнери могат да се обединят и да се получи пространство с размери от 7.5 м. на 12 м.

Преимуществата при тези контейнери е, че имат много висока издържливост при земетръс, целият товар се предава чрез колоните, които са изключително стабилни. И това е логично, защото контейнерите са предназначени за подреждане и превоз по море.

Тези контейнери са много добре хидроизолирани. Самият контейнер е водонепромокаем, защото е направен за морски транспорт, така практически вода вътре в помещението не може да има. Теч може да се получи само при авария на водопроводната инсталация.

Срещу това, което на пръв поглед изглежда като ахилесова пета на морските контейнери - ръждата, също има решение. Те са изградени от специална стомана, която химически е защитена от корозия. Затова и здравината на тези контейнери е много голяма. Един контейнер може да пренесе 25 тона товар, нещо, което в панелите от жилищното строителство не може да бъде направено.

#Неофит Рилски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници