Конфликтът в Сирия е водещата тема на Общото събрание на ООН

Конфликтът в Сирия е водещата тема на Общото събрание на ООН
Източник: bepnews.com
A A+ A++ A

Сирия продължава да е водеща тема на провеждащото се Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Основен акцент във вторник бяха съмненията за продължаване на договора за спиране на огъня в Сирия, след като конвой с хуманитарна помощ бе нападнат, предаде БГНЕС.

След срещата на Групата за подкрепа за Сирия и договорката да се срещнат отново в петък, говорителят на Държавния департамент Джон Кърби каза, че има съгласие, въпреки продължаващото насилие, че е от изключително значение да се върви в посока на прекратяване на огъня в страната. Думите му потвърди и Държавният секретар Джон Кери, който пред репортери увери, че споразумението не е мъртво. 

Все още няма яснота какво е причинило инцидента с камионите с хуманитарна помощ, при който загинаха 20 цивилни и който генералният секретар Бан Ки-мун разкритикува с необичаен за него остър тон. Една от версиите е, че сирийски или руски самолет e обстрелял колоната. И руската, и сирийската страна отричат. Междувременнно в резултат на случилото се ООН спря всякаква помощ за Сирия. 

Днес Сирия ще е тема в Съвета за сигурност на ООН. Миналата седмица Русия поиска Съветът за сигурност да подкрепи пакта със Съединените щати, но вероятността за резолюция е малка, защото Москва е недоволна от решението на Вашингтон да не разкрие подробности около договореното. 

По време на продължаващото седмица Общо събрание световните сили ще дискутират и други кризи като тези в Судан, Йемен, Ирак и Либия. Повече от хиляда и сто са предвидените двустранни срещи. 

Генералната асамблея е и шанс в коридорите да се обсъди и кандидатът с най-голям шанс да се превърне в приемника на Бан Ки-мун. Един от кандидатите е българският представител Ирина Бокова. 

Междувременно президентът Росен Плевнелиев, който е в Ню Йорк, е заявил категорично, че ще подкрепи кандидатурата на Канада за член на Съвета за сигурност на ООН, без да поставя условия или да иска нещо в замяна. Плевнелиев се срещна с канадския премиер Джъстин Трюдо по време на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН. Много анализатори смятат, че страната ни и Румъния могат да наложат вето на търговското споразумение ЕС – Канада, ако северноамериканската държава не отмени изискването на визи за техни граждани.

#Сирия #Общо събрание на ООН #Росен Плевнелиев #Джон Кърби #Бан Ки-мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници