Бан Ки Мун призова страните членки на ООН да приемат 1,2 милиона бижанци

Бан Ки Мун призова страните членки на ООН да приемат 1,2 милиона бижанци
www.haskovo.net
A A+ A++ A

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова във вторник страните членки на организацията да приемат 1,2 милиона бежанци в най-уязвимо положение, пише БГНЕС.

На срещата на върха за бежанците, провеждана под патронажа на американския президент Барак Обама, Мун се позова на това, че през миналата година своя нов дом са успели да намерят едва 100 хиляди от принудително преселените.

„Почти 1,2 милиона от най-уязвимите бежанци се нуждаят от преселване. Въпреки това, миналата година стана възможно да се преселят не много повече от 100 хиляди в по-малко от двайсетина страни”, каза той. Според него е необходимо „повече държави да провеждат програми за приемане на бежанци.

По данни на ООН днес в света има около 21 милиона бежанци. Деветдесет процента от тях са в осем страни: Йордания, Иран, Кения, Ливан, Пакистан, Турция, Уганда и Етиопия. Както напомни Бан Ки Мун, всички тези страни са от групата на страните със средно и ниско равнище на доходите и често сами се нуждаят от международна помощ.

Според него срещата на върха под председателството на Обама ще даде възможност на страните да разширят възможностите за разделяне на отговорността за глобалната криза с бежанците.

На форума в ООН, провеждащ се в кулоарите на общополитическата дискусия на Общото събрание на ООН, участват десетки държавни и правителствени глави. Основно внимание се отделя на ситуацията в Близкия изток и в Северна Африка, но президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обърна внимание на ситуацията с миграцията в страните от централната част на Америка. Според него в този регион „насилието, породено от организираната престъпност, също както и засушаванията, предизвикани от измененията на климата”, принуждават „хиляди хора да напускат своите страни”. Той съобщи, че от 2012 до 2016 година миграционният поток към Мексико от страните от Централна Америка се е увеличил с 286% и всяка година южната граница на страната пресичат над 400 хиляди души.

Мексиканският лидер предложи план за реагиране на тази криза, който се състои от седем точки. Той включва „укрепване на диалога с властите в страните от региона Централна Америка, както и САЩ и Канада”, както и мерки за социално-икономическа интеграция на хората, получили статут на бежанци. Пеня Нието подчерта, че особено внимание трябва да се отделя на децата и подрастващите, които са били принудени да напуснат своята родина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници