Турските граничари задържаха, след което изпратиха обратно в Холандия бивш евродепутат

Турските граничари задържаха, след което изпратиха обратно в Холандия бивш евродепутат
www.vn.nl
A A+ A++ A

 

Турските власти отказаха достъп до страната на бившия холандски евродепутат Йоост Легандийк. Официалната причина за решението не е известна, но в миналото Легандийк е писал за свързвания с Фетхулах Гюлен опозиционен вестник „Заман“.

Първоналачно бившият депутат е бил задържан в неделя на истанбулското летище „Сабиха Гьокчен“ в азиатската част на града, след което в понеделник е бил изпратен обратно в Холандия.

Легандийк е женен за туркиня и от няколко години живее в Турция.

„Турските власти ме спряха при връщането ми от Холандия на летище „Сабиха Гьокчен“. Не съм допуснат да вляза“ в страната, написа той на своята страница в Туитър. Бившият евродепутат също така посочи, че според властите, за да се върне в страната, трябва да подаде молба в Холандия за „специална виза“.

Вестник „Заман“, за който той преди е работил, претърпя смяна на ръководството по-рано тази година заради връзките си с проповедника Фетхулах Гюлен, който според Анкара е основният организатор на опита за преврат в страната от 15 юли.

Легандийк е евродепутат от холандската партия „Грьоенлинкс“ в периода 1999 – 2009 г., след което се мести в Турция. В Истанбул той работи и като преподавател. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници