Приоритетите на Софийската филхармония през новия сезон: Развитието на оркестъра и възпитанието на нови изпълнители

Приоритетите на Софийската филхармония през новия сезон: Развитието на оркестъра и възпитанието на нови изпълнители
www.varnasummerfest.org
A A+ A++ A

 

През новия сезон Софийската филхармония си поставя за цел да стигне до максимално много и разнообразна публика. Това заяви на пресконференция Светлина Терзиева, и.д. директор на Софийска филхармония, пише БГНЕС.

В петък (30 септември) Софийската филхармония открива своя 88-ми творчески сезон. Концертът от 19.00 ч. в зала „България“ с участието на сопраното Александра Любчански и хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров ще бъде под палката на Константин Тринкс.

Терзиева представи тазгодишната управленска и творческа програма за развитие на Софийската филхармония. „Просперитетът на Софийска филхармония се дължи изцяло и е възможен благодарение на невероятните оркестранти и хористи, които работят в Софийска филхармония. През този сезон пред нас стоят няколко основни предизвикателства. Поставили сме си за цел да не загърбваме българските изпълнители много, от които са в чужбина, и които отдавна не сме слушали на нашата сцена”, заяви Терзиева.

Тя изтъкна, че е важен приоритет и развитието на оркестъра и възпитанието на нови изпълнители, които ще се присъединят към нас. „От тази година обявихме прослушвания за попълване на състава на Националния хоров оркестър и за момента имаме 160 молби за кандидатстване. Над една четвърт от тях са желаещите са от чужбина. Софийска филхармония вече е много атрактивно място за работа”, добави и.д. директор на Софийска филхармония.

„Други задачи, които си поставяме са да стигнем до максимално много и разнообразна публика, защото всичко, което правим, е за публиката. С цел да провокираме нейния интерес сме съставили доста разнообразна програма”, заяви Терзиева. Тя подчерта, че много от произведенията, които ще се изпълнят тази година, изобщо не са изпълнявани на сцената на филхармонията. „Започнахме да връщаме блясъка на Софийска филхармония буквално и преносно. Връщаме оригиналния вид на вратите на зала България, така както се изглеждали през 1937 г., когато е открита залата. Целта ни е да превърнем залата в едно много приятно място за любителите на класическата музика. Тази година предложихме на няколко от чуждестранните ни гост-диригенти български произведения”, разказа Светлина Терзиева.

Един от основните акценти през сезон 2016-2017 г. е, че на 1 декември ще дойде сър Невил Маринър. Една част от концертите са с диригенти и солисти, които нашата публика харесва и обича, и вече познава добре. Друга част от концертите, обаче са със съвсем непознати диригенти и солисти. „За първи тази година правим и специални камерни концерти с Жан Бернар Помье, който е наш много добър приятел. От една година музикантите от Софийска филхармония много активно участват в камерни състави, свирят и сами проявяват сами инициатива. Имаме цикъл хорова и органова палитра, продължаваме и детските концерти. Правим и един цикъл познати и непознати. Програмата е интересна и разнообразна, ще има за всекиго по нещо в нашия сезон, и то на най-високо ниво”, подчерта Терзиева.

Тя заяви, че се мисли и коментира много за постоянен диригент на Софийска филхармония. „При нас се връщат хора с международна кариера и огромна репутация и са много ангажирани с програмата на Софийска филхармония. В процес сме на избор на главен диригент на Софийска филхармония и ще използваме световните практики, като ще се взима мнението на оркестъра”, обясни и.д. директор на Софийска филхармония.

От друга страна Терзиева изтъкна, че, което и да е постоянното ръководство на Софийска филхармония трябва да работи заедно с БНР, за да има платформа, в която записите на филхармонията да се слушат.

Оперната певица Красимира Стоянова, в качеството си на артистичен съветник на Софийска филхармония, обясни, че когато е приела сътрудничество със Софийската филхармония, е помолила да бъде даден шанс на млади творци, които никога не биха и сънували на сцената на Софийска филхармония. „Тези млади хора са толкова щастливи. Ние сме длъжници на младите, които тепърва идват и ние трябва да ги подпомагаме по всякакъв начин, и да стимулираме желанието им за изява. Чрез културата може да изявим държавата ни и сме длъжни. Имаме гениални композитори, на които също сме длъжни. Музикантите правят програмите си с 2-3 години напред и е доста трудно тези хора да бъдат привлечени, единственият начин е с много пари. Трябва да се работи в перспектива, да се работи за спонсорство и на правителствено ниво, защото иначе нищо няма как да стане”, категорична бе Стоянова.

Подготвили сме от една страна нови неща, но и продължаваме това, което започнахме през предния сезон, отбеляза Славил Димитров, диригент на Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”. „Наред с концертите, в които участва Националния филхармоничен хор несамостоятелно, имаме и акапелни самостоятелни концерти. Продължаваме линията ортодокс, която започнахме миналата година. Първият концерт ще бъде с майсторите на тази музика от 19 век през октомври. Вторият ще бъде с музика на автори-авангардисти. Продължаваме и бароковите, и ренесансовите програми, и музиката на Изтока и Запада. Ще има няколко премиери на няколко древни персийски химна и музика от Йоан Кукузел”, добави Димитров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници