Лидерът на "Джебхат ан-Нусра": САЩ снабдява терористите ни с оръжия

Лидерът на "Джебхат ан-Нусра": САЩ снабдява терористите ни с оръжия
novostimira.net
A A+ A++ A

 

САЩ са доставили на терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра" противотанкови комплекси TOW, помагат й също с военни съветници.

Това разкри в интервю за немския вестник Kölner Stadt-Anzeiger полевият командир на екстремистката организация Абу ал-Езз (Abu Al Ezz), съобщава БГНЕС.

“Джебхат ан-Нусра” е сирийският клон на международната терористична мрежа „Ал Кайда“, която бе враг №1 на САЩ до появата на групировката „Ислямска държава“.

Той добави, че САЩ я подкрепят не пряко, а чрез държавите, които поддържат "Джебхат ан Нусра". По специално нейните бойци са получили танкове и ракетни пускови установки, доставени от Либия през територията на Турция. Вашингтон оказва и финансова помощ на екстремистите чрез Саудитска Арабия, Катар и Кувейт.

В същото време по думите на Абу ал-Езз, американците директно са доставили на "Джабхат ан Нусра" противотанкови управляеми ракети TOW, а и са изпратили военни съветници - "експерти по използване на спътници, на ракети, по разузнавателна дейност и термокамери за следене“

Освен САЩ военни специалисти за групировката предоставят Турция, Катар, Саудитска Арабия и Израел.

Руският външен министър Сергей Лавров вече бе констатирал, че силите на международната коалиция, оглавявана от САЩ, удрят само групировката "Ислямска държава", но не и "Джебхат ан Нусра". По думите му Западът начело със САЩ "не се справя със своите задължения“ в борбата с терористичните групировки. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници