Демократи внесоха проект за забрана на САЩ да извършва първи ядрена атака.

Демократи внесоха проект за забрана на САЩ да извършва първи ядрена атака.
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Конгресменът от Калифорния Тед Лиу и сенатор Ед Марки от Масачузетс, и двамата от Демократическата партия на САЩ, внесоха във вторник законопроект за забрана на САЩ да извършват първи ядрена атака, пише БГНЕС.

"Ядрената война е огромна заплаха за оцеляването на човечеството. За съжаление, като се запазва възможността за използване на ядрено оръжие първи в конфликт, се увеличава рискът от непреднамерена ядрена ескалация", отбеляза Марки. Според него президентът на САЩ трябва да използват тези оръжия "единствено в отговор на ядрена атака". "Тази инициатива укрепва този прост принцип в правото", добави политикът.

Лю, от своя страна обяви, че основателите на страната "биха се обърнали в гробовете си, ако научат, че президентът може да разпореди масивни удари, които заплашват съществуването на цивилизацията, без разрешението на Конгреса". Депутатът смята, че превантивна атака е в състояние да доведе до разрушаване на Съединените щати.

По-рано вестник "Ню Йорк Таймс" писа, че президентът на САЩ Барак Обама, след консултации с неговите съветници, е склонен да не променя политиката на Вашингтон в сферата на използването на ядрените оръжия. Помощници на президента посочиха, че подобен ход би бил възприет негативно от съюзници на САЩ, включително Япония и Южна Корея.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници