Холандски журналист: Разследването за сваления боинг е пропаганда

Холандски журналист: Разследването за сваления боинг е пропаганда
Източник: pik.bg
A A+ A++ A

 

Разследването за свалянето на боинга над Украйна изглежда непрофесионално и не предизвиква доверие, заяви пред ТАСС холандският разследващ журналист Йот Немюлер, написал книга за трагедията, предаде БГНЕС.

По думите му обезпокоителен е фактът, че следователите не са обсъждали въпроса за радиолокационните данни. "Как може да се говори, че този въпрос е затворен, след като имаме толкова много въпроси относно информацията на радарите. Създава се впечатлението, че те не са заинтересовани от нова информация, че те вече знаят отговорите и не се стремят да получат нови данни“, поясни журналистът.

Експертът обърна внимание, че едно от главните доказателства са записи са разговорите между опълченците. „Моят главен въпрос е кой е източникът на тази информация. И отговорът, който получихме е, че всичките тези записи са предоставени от Службата за сигурност на Украйна“, заяви Немюлер.

На този момент обърнаха внимание и много от журналистите на пресконференцията в Хага, на която бяха обявени първите резултати от разследването на катастрофата.

Много въпроси предизвика по-специално отличното качество на записите от разговорите на опълченците.

„Мисля, че това е главната грешка – да бъде включена украинската страна в разследването, заяви Йост Немюлер. Ако се гледа обективно Украйна би могла да бъде една от страните, подлежащи на разследване, но вместо това те вземат участие в самото разследване. Това изобщо не внушава доверие. Това е повече пропаганда, отколкото разследване“, обобщи холандският специалист.

По-рано днес Съвместната следствена група, в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Нидерландия и Украйна, представи предварителните резултати от разследването на катастрофата от юли 2014 година. Според резултатите самолетът е свален от ракета „Бук“, изстреляна от територия, контролирана от опълченците. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници