Лавров към Кери: Опозицията, наричана от САЩ "умерена", съдейства на терористите

Лавров към Кери: Опозицията, наричана от САЩ "умерена", съдейства на терористите
Източник: www.therussophile.org
A A+ A++ A

 

Редица опозиционни формирования в Сирия, които Вашингтон нарича „умерени“, не само се отказаха да спазят постигнатото между Русия и САЩ примирие в Сирия от 9 септември, но и се бият срещу сирийската армия рамо до рамо с терористите от „Джебхат ан Нусра“, предаде БГНЕС.

Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в днешния телефонен разговор с държавния секретар Джон Кери, съобщи руското Министерство на външните работи.

Известно е, че „Джебхат ан Нусра“ е сирийското подразделение на терористичната мрежа „Ал Кайда“.

Лавров припомни на американския си колега откровенията на полеви командири от „Джебхат ан-Нусра“, че получават помощ отвън, включително оръжие от САЩ. Руският външен министър припомни също заявленията на лидера на сирийските опозиционери в изгнание Рияд Хиджаб, че споменатата организация не е терористична.

Двамата първи дипломати са обсъдили възможностите за нормализиране на положението в град Алепо, където продължават ожесточените боеве между сирийската армия и джихадистите, заявиха още от министерството.

По-рано днес Франс прес предаде, че в телефонния разговор Джон Кери ултимативно е предупредил, че САЩ могат да замразят взаимодействието с Русия в Сирия, ако Москва не предприеме незабавни мерки, за да бъде спряна настъпателната операция в района на Алепо.

Той заявил, че „САЩ се подготвят да спрат американо-руското двустранно взаимодействие в Сирия“, ако Москва „не предприеме незабавни стъпки за прекратяване на настъплението срещу Алепо и за възстановяване на режима за прекратяване на огъня“, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

#Сергей Лавров #Джон Кери #Джебхат ан Нусра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници