Създават дирекция „Професионално образование”, който ще координира връзките с бизнеса

Създават дирекция „Професионално образование”, който ще координира връзките с бизнеса
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Представители на 83 професионални училища в Пловдив и областта участваха днес в кръгла маса с министъра на образованието Меглена Кунева, Георги Стоев от Индъстри уоч и ръководството на Тракия икономическа зона, пише БГНЕС.

Основна тема беше професионалното образование, което все повече излиза на преден план с развитието на индустрията в областта и се очертава като все по-голям проблем пред инвеститорите. В близките две години ще има нужда от поне хиляда инженери и около 2000 средни кадри. Областта е пионер в близките отношения между бизнеса и образованието, има цели паралелки, „ осиновени” от големи фирми, които после назначават обучените деца на работа. Това води до устойчивост в развитието на бизнеса и до по-добър стандарт на населението в малки градове и села. Министър Кунева каза, че от днес вече според новия устройствен правилник на МОН, се създава дирекция „Професионално образование” и то ще координира връзките с бизнеса.

Всеки момент ще бъде обявена процедура за избор на директор. Образователно- индустриален борд пък ще решава конкретните проблеми в професионалните училища и паралелки. Министър Кунева призова и медиите да подобрят имиджа на обикновените професии, които в момента не се радват на особен интерес от страна на децата и техните родители, но са позиции, на които човек може да се утвърди в обществото и да постигне добър жизнен стандарт- дърводелци, сладкари, монтьори… 47% от учениците в гимназиална възраст в Пловдив и областта усвояват и някаква професия, освен средното си образование. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници