Франсоа Оланд изпълнява предизборни обещания в Афганистан

Франсоа Оланд изпълнява предизборни обещания в Афганистан
Франсоа Оланд потвърди намеренията си пред лидерите на страните от Г-8 на срещата в Кемп Дейвид и на събирането на държавите от НАТО в Чикаго. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд пристигна на необявено посещение в столицата на Афганистан Кабул в петък сутринта.

Според приближени на президента, който е главнокомандващ въоръжените сили на страната, той държал „лично да обясни" пред френските войници решението за предсрочното изтегляне на френския контингент от Афганистан, което бе едно от основните му предизборни обещания, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Вече като държавен глава той потвърди намеренията си пред лидерите на страните от Г-8 на срещата в Кемп Дейвид и на събирането на държавите от НАТО в Чикаго.

В момента в Афганистан служат 3300 френски войници. За десет години в страната Франция загуби 83-ма военни.

В базата в Ниджраб, провинция Каписа, където е разположена основната част от френския контингент, Франсоа Оланд обяви, че е решил да изтегли предсрочно френските войници през 2012 г. - т.е. една година преди датата, определена от предшественика му Никола Саркози и две години преди крайната дата, насрочена за изтегляне на силите на НАТО през 2014 г..

„Изтеглянето на френския контингент от силите на международната коалиция в Афганистан ще бъде извършено в строг ред и координирано със съюзниците," заяви в петък президентът Франсоа Оланд по време на посещението си в азиатската страна.

„Това е суверенно решение. То ще бъде приложено в добро разбирателство със съюзниците и по-специално с американския президент Барак Обама, който разбира аргументите за решението, и в тясна координация с афганистанските власти. Терористичната заплаха, която тегнеше върху нашата страна и съюзническите държави откъм Афганистан, не е напълно изчезнала, но до голяма степен е ограничена," подчерта Франсоа Оланд.

В делегацията на държавния глава на Франция са още министърът на отбраната Жан-Ив Ле Дриан и външният министър Лоран Фабиус.

Визитата не е била обявена от съображения за сигурност. Президентът и съпровождащите го лица ще останат в Афганистан само няколко часа.

Едно от предизборните обещания на Оланд беше да изведе френските войски от Афганистан до края на годината, вместо през 2014, както бяха предварителните планове.

#Франсоа Оланд #президент #Франция #Афганистан #НАТО #Кабул #контингент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници