Добавките за мускулна маса са водещи сред токсичните агенти за черния дроб

Добавките за мускулна маса са водещи сред токсичните агенти за черния дроб
A A+ A++ A

Хранителните добавки за мускулна маса и за отслабване са най-честата причина за увреда на черния дроб в сравнение с други хранителни добавки, сред които и различните билки. Данните са публикувани от учените от Университета Томас Джеферсън във Филаделфия, щата Пенсилвания.

Изкуствените добавки за мускулна маса и отслабване се свързват с 31% и съответно с 18% от случаите на увреда на черния дроб. Хепатотоксичността на билкови и хранителни добавки може да е изключително сериозна, водеща до чернодробна недостатъчност и трансплантация в около 7% от случаите общо.

Хранителните добавки включват билки, добавки за мускулна сила и маса (най-често това са анаболни стероиди), добавки за „здраве“ и други вещества, които могат свободно, без лекарско предписание, да бъдат закупени от аптеки и специализирани магазини.

И докато жертвите на стероидните добавки рядко достигат до органна трансплантация, то когато говорим за токсичността на продуктите за отслабване – до трансплантация са стигнали 12% от пациентите.

Авторите на проучването са категорични, че не биха препоръчали употребата на билки или хранителни добавки на никой свой пациент.

Проучването е представено на Digestive Disease Week 2012.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници