Замърсената околната среда увеличава риска от хипертония

Замърсената околната среда увеличава риска от хипертония
SilaBG
A A+ A++ A

Продължителното излагане на замърсена околна среда увеличава значително риска от повишено кръвното налягане, сочи изследване сред повече от 41 000 граждани.

Сред замърсяващите средата фактори се посочва и звуковото замърсяване, дължащо се на трафика на превозни средства в големите градове, което засилва риска от хипертония, твърдят авторите на изследването. Според тях хората, живеещи в райони с по-замърсен въздух са по-застрашени, отколкото онези, които живеят в райони с по-чист въздух. Този риск е подобен на този при хора с наднормено тегло /индекс на телесна маса между 25 и 30/. Изследването е направено сред 41 072 души в Норвегия, Швеция, Дания, Германия и Испания, пише БГНЕС.

Резултатите от него са публикувани в специализираното издание „ European Heart Journal“. Хипертонията от своя страна е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Никой от участниците в изследването първоначално не е имал високо кръвно, но в хода на изследването 6 207 души /15%/ са посочили, че са развили хипертония и им се налага да пият лекарства за понижаване на кръвното. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници