Кафето е фактор за намаляване на смъртността

Кафето е фактор за намаляване на смъртността
A A+ A++ A

Ползите и вредите от кафето винаги са били обект на спорове. Ново проучване изважда на светло още една причина да консумирате кафето си с удоволствие.

Голямо проспективно проучване, публикувано в New England Journal of Medicine преди дни, показва, че консумацията на кафе се свързва с намаляване на смъртността, независимо дали става въпрос за внезапна естествена смърт или в резултат на заболяване.

Мъжете, които пият по 2-3 чаши кафе на ден, намаляват риска си за смърт с 10% в сравнение с мъжете,които изобщо не пият кафе. При жените намаляването на риска е с 13% при същите условия.

Интересно е, че първоначалните резултати от проследяването показали, че консумиращите кафе умирали значително по-често от тези, които не консумирали. Но учените обърнали внимание, че сред консумиращите кафе процентът на пушачите бил значително по-висок. След изготвяне на специален модел за сравнение на резултатите било установено, че при сравнение на хора с еднакви други рискови фактори кафето има значителен протективен ефект.

Колкото до смъртността по болести, отново се наблюдават статистически значими обнадеждаващи резултати при сърдечни заболявания, инсулти, диабет, белодробни заболявания, инфекции, изгаряния и травми. Не се установява положително влияние върху болните от рак.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници