Днес е Денят на множествената склероза

Днес е Денят на множествената склероза
A A+ A++ A

Мултипленна склероза (множествена склероза, или МС) – за хората, които не са се сблъсквали с това заболяване, то звучи екзотично и е трудно за обяснение. Но фактът, че от мултипленна склероза страдат около 2 милиона души по целия свят (по данни на Multiple Sclerosis International Federation), налага да се говори повече за заболяването.

От 2009 г. всяка последна сряда от месец май е определена като Световен ден на мултипленната склероза, за да могат  хората да научат за проявите, развитието и отражението на болестта върху живота на страдащите от нея.

Изявата на мултипленната склероза е различна, както различен е всеки един от боледуващите от МС. Често заболяването започва с проблеми със зрението – частична до пълна загуба на зрение, двойно виждане. Други симптоми могат да бъдат мускулна слабост, изтръпване или болка в различни части от тялото, усещане за електрически ток, което се проявява при определени движения на главата, тремор, загуба на координация, умора, раздразнителност. Лечение няма. Заболяването е хронично-рецидивиращо, като периоди на изразени оплаквания се редуват с периоди на частична или пълна ремисия. Често симптомите се обострят при повишаване на телесната температура.

За повишаването на качеството на живот на хората с мултипленна склероза е извънредно важно те да се хранят здравословно, да избягват стреса и да могат да отделят достатъчно време за почивка и разтоварващи занимания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници