Уволниха премиера на Южна Кория заради скандал с приятелка на президента

Уволниха премиера на Южна Кория заради скандал с приятелка на президента
http://time.com/
A A+ A++ A

Пак Гън-Хе, която е президент на Република Корея, е сменила министър-председателя на страната, предаде АФП. Премиерът Хванг Кио Ан е освободен от функциите си „във връзка с актуалната ситуация”, съобщи БГНЕС.

В Южна Корея през последните дни бушува политически скандал заради близка приятелка на президентката, която е обвинена, че е използвала влиянието си, за да накара големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации. Според редица публикации от международните медии, тя е успяла да подлъже 53 южнокорейски компании, а дарените от тях средства възлизат на близо 72 млн. долара.

Според прокуратурата е възможно Пак Гън-хе да е давала на приятелката си секретна информация, в това число и текстове от свои бъдещи изказвания, като ѝ е разрешавала и да нанася корекции. По този начин е предоставяла на Чой Сун Сил влияние над икономиката и политиката на страната. Прокуратурата твърди още, че Чой Сун Сил се е намесвала в кадрови назначения и в работата на администрацията на президента. Разкритията предизвикаха масови протести в Република Корея и дори масови призиви тя да бъде убита.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници