Курилските острови остават под юрисдикцията на Москва

Курилските острови остават под юрисдикцията на Москва
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Русия е готова да развива заедно с Япония стопанска дейност на Курилските острови, но само под юрисдикцията на Москва. Това заяви председателят на горната парламентарна камара - Съвета на федерацията, Валентина Матвиенко. Тя изключи възможността два или повече острови от руския Курилски архипелаг да бъдат отстъпени на Япония, пише "Росийская газета", предаде БГНЕС.

Московският официоз отразява посещението на руска парламентарна делегация в Страната на изгряващото слънце. След преговори с премиера Шиндзо Абе Валентина Матвиенко заяви, че суверенитетът на Русия над Курилските острови е безспорен, следователно не подлежи на преразглеждане и на съмнения, отбелязва вестникът по повод отдавнашния териториален спор между двете държави - препъникамък за сключване на двустранен мирен договор, какъвто не бе подписан между Токио и Москва след края на Втората световна война.

При все това Русия вече е разработила предложения към Япония за съвместна стопанска дейност в рамките на руското законодателство, и то не само в спорния регион, а също и в Далечния изток, Сибир, на остров Сахалин. "Усещаме голям интерес към сътрудничество с Русия от страна на японския бизнес", посочи Матвиенко.

Според източник на "Комерсант" в японското правителство лидерите на двете държави "споделят виждането, че е ненормално над 70 години да липсва мирен договор, и са твърдо решени да го сключат чрез решаване на териториалния спор по начин, приемлив и за двете страни".

През декември се предвижда посещение в Япония да направи руският президент Владимир Путин, който вече два пъти тази година се срещна с Шиндзо Абе. През септември руският лидер заяви, че Москва се надява да намери компромисно решение за проблема с Курилските острови, напомня изданието.

Русия вече "предложи на Япония 58 взаимноизгодни инвестиционни проекта", част от които може да получат подкрепа още през декември, когато Путин ще посети Япония, отбеляза Валентина Матвиенко, цитирана в "Комерсант". 

#Русия #Япония #Курилските острови

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници