Няма да пуснат под гаранция „момичето със зелените очи”

Няма да пуснат под гаранция „момичето със зелените очи”
www.youtube.com
A A+ A++ A

Съд в Пакистан отказа да освободи под гаранция арестуваната по обвинения в използване на фалшиви документи бежанка от Афганистан, станала световно известна преди години от снимката й на корицата на сп. „Нешънъл джиографик”, съобщи агенция Хама прес.

Шарбат Гула беше задържана миналата седмица в дома си в северозападния пакистански град Пешавар след продължило две години разследване. Тя е омъжена за лекар и има три деца, пише БГНЕС.

„Пакистанската Федерална разузнавателна агенция арестува афганистанката Шарбат Гула за това, че е предоставила фалшива лична карта”, заяви местен представител на националната служба за регистрация.

„Момичето със зелените очи” е една от хилядите афганистански бежанци, които успяват да измамят компютризираната пакистанска система за регистрация и да получат лична карта.

Пакистан от години е убежище за милиони афганистански бежанци, които напускат конфликтната страна. В момента, по данни на ООН, в Пакистан има 1,4 млн. регистрирани бежанци. Смята се, че в страната пребивават още 1 млн. нерегистрирани афганистанци.

Според властите, Гула е пребивавала незаконно в страната, и може да получи до 14 години затвор и глоба от между 3000 и 5000 долара.

Гула е имала афганистански и пакистански документи за самоличност. Адвокатите й пледираха, че откакто живее в Пакистан, жената не е имала никакви провинения и че е била арестувана точно когато се е готвела да се върне в родината си.

По-рано пакистанският министър на вътрешните работи Чудри Никар Али Хан беше казвал, че Гула ще бъде освободена под гаранция и че ще бъде търсена отговорност от чиновниците, които са й издали подправени документи.

Дванадесетгодишната Шарбат Гула се появи на корицата на „Нешънъл джиографик” през 1985 година, снимана от Стив Маккъри в бежански лагер в Афганистан.

Изразителната снимка на Шарбат понякога е сравнявана с Леонардовия портрет на Мона Лиза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници