Пекин реагира остро на коментарите на Йотингер за „дръпнатите очи” на китайците

Пекин реагира остро на коментарите на Йотингер за „дръпнатите очи” на китайците
http://mingschina.com/
A A+ A++ A

Китай реагира остро на използвания от еврокомисаря Гюнтер Йотингер израз „дръпнати очи” по отношение на китайците на среща с бизнес лидери.

Изказването на Йотингер на събитие в Хамбург по-рано този месец е бил тайно записано. В него германският еврокомисар говори подигравателно за делегация китайски министри, „чиито коси са пригладени отляво надясно с боя за обувки”.

Според анонимен потребител на YouTube, който миналия петък е качил клипа в интернет, Йотингер използвал думите „дръпнати очи” и „мошеници” по адрес на китайците, съобщава БГНЕС.

Говорителка на китайското външно министерство заяви на редовния брифинг, че „въпросните забележки разкриват странно чувство за превъзходство, загнездено у някои западни политици”.

В събота Йотингер каза за в. „Ди Велт”, че коментарът му е бил „малко недодялан, но не е целял да демонстрира неуважително отношение към Китай”.

Конфузната ситуация стана публична в момента, когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви в петък, че бюджетният ресор ще бъде поет от Йотингер след като Кристалина Георгиева напусне поста си в края на годината. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници