Заради расисткото изказване на еврокомисаря Йотенгер Брюксел затъна в скандал

Заради расисткото изказване на еврокомисаря Йотенгер Брюксел затъна в скандал
wordpress.com
A A+ A++ A

Брюксел се намира във вихъра на расистки скандал, след като еврокомисарят, който го предизвика, изглежда се измъкна от него, съобщи „Нюзуик“.

Става дума за Гюнтер Йотенгер, германският еврокомисар по дигитална икономика, който витналата седмица в Хамбург по време на една реч изпозва определението „очи като цепки“, имайки предвид китайия народ. Йотингер отказа да се извини за казаното и подчерта, че слушателите трябвало да разберат думите ми в „по-широк контекст“, пише БГНЕС.

Членове на Европарламента допускат, че скандалът може да ги разубеди да подпечатат предложението Йотингер да стане еврокомисар по бюджета и човешките ресурси. Ги Верхофстад, президентът на Съюза на либералите и демократте за Европа (АЛДЕ) в парламента каза, че депутатите от Европарламента „ще разгледат подробно поведението на Йотингер по време на парламентарното слушане в бюджетната комисия“. „Ние не само ще проверим дали той е подходящ за ролята на вицепрезидент на Комисията, но и ще го разпитаме внимателно за казаното от него напоследък.“

Заместничката на Верхофстад допълни, че расистки, секситски или хомофобски разговори при закрити врати не са приемливо поведение за европейски комисар. По думите й Йотингер трябвало да убеди евродепутатите, че действително уважава европейските ценности.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници