Затвориха офис на „Амнести“ в Русия

Затвориха офис на „Амнести“ в Русия
a2ua.com
A A+ A++ A

Международната неправителствена организация „Амнести“ съобщи, че руските власти са затворили неин офис в Москва, сменяйки ключалките на помещението, без да предупредят за действията си.

„Персоналът откри, че офисът е бил запечатан около 10 часа. Организацията не е получавала никакви предупреждения и преддверието е било запечатано в отсъствие“ на нейни представители, се посочва в изявление на сайта на „Амнести“, пише БГНЕС.

В него се казва също, че ключалките са били сменени, а алармената система е била изключена. Това е единственият офис на организацията в Русия.

„Амнести“ често критикува руските власти заради строгото отношение към затворници и неведнъж е призовавала за освобождаването на тези от тях, чиито дела могат да бъдат видени като политически мотивирани.

В изявление директорът на „Амнести“ за Европа Джон Далхусен заяви, че „не знаем какво е накарало московските власти да спрат достъпа на нашия екип до нашия офис – неприятна изненада, за която ние не бяхме предварително предупредени“.

Той допълни, че „като се има предвид настоящия климат за работа на гражданското общество в Русия, очевидно има голям брой правдоподобни обяснения“.

Офисът на организацията е бил затворен от общински власти, а на вратата е оставено съобщение, че той е собственост на руската държава. Според „Амнести“ на бележката е имало оставен телефонен номер, но засега не е осъществена връзка с властите чрез него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма представа за случилото се.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници