Адмирал Кредендино: Териристите се финансират с парите от незаконния трафик на мигранти

Адмирал Кредендино: Териристите се финансират с парите от незаконния трафик на мигранти
http://www.manager.bg/
A A+ A++ A

С част от средствата от незаконния трафик на мигранти се финансират терористични групи, макар че престъпните картели и терористите не работят съвместно, каза пред журналисти командващият европейската операция „София” в Сицилианския пролив адмирал Енрико Кредендино.

Адмиралът уточни, че терористични групи, които контролират територии в Либия, взимат такса за достъп до крайбрежието, пише БГНЕС.

По време на мисията в Сицилианския залив от края на 2015 година насам участващите на „София” са арестували 99 трафиканти на хора, които са били предадени на италианските власти.

Екипажи на кораби, участващи в „София”, са спасили почти 30 000 мигранти, които се опитвали да се доберат до южна Италия от Либия.

Корабите, участващи в „София” обаче, нямат право да навлизат в териториалните води на Либия, затова има 3000 жертви в крайбрежните води, на които от „София” не са били в състояние да помогнат.

От началото на 2016 година в Италия по море са пристигнали над 155 000 мигранти, главно от африканските страни. Това е с 10 на сто повече, отколкото за първите 10 месеца на миналата година.

Адмирал Кредендино съобщи, че командването на „София” и другата средиземноморска мисия Eunavfor Med започват технически преговори с командването на НАТО за вида на сътрудничество в Средиземно море.

Среща за обсъждане на подробностите о взаимодействието на НАТО и „София” ще се състои на 7 и 8 ноември в Неапол. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници