Румъния разследва престъпления срещу човечеството от декември 1989г.

Румъния разследва престъпления срещу човечеството от декември 1989г.
Ureport.bg
A A+ A++ A

Румънското правосъдие обяви, че започва разследване за извършвани престъпления срещу човечеството по време на събитията през декември 1989г., когато диктаторът Николае Чаушеску бе свален от власт и екзекутиран заедно с жена си Елена Чаушеску.

Това е нов етап в продължително разследване, целящо да се хвърли светлина върху отговорността за кървавите събития от това време, пише БГНЕС.

Разследването бе подновено през юни с решение на Върховния касационен съд, след като делото бе спряно поради давност и заради липса на доказателства. Военни прокурори уточниха, че разследването ще се води за престъпления срещу човечеството, което позволява да се заобиколи условието за давност. Разследването е срещу неизвестен извършител, но военната прокуратура ще търси отговорността на новото политическо и военно управление, което взема властта след бягството на Николае Чаушеску на 22 декември 1989г.

"Фронт за национално спасение", воден от бившия министър на Чаушеску – Йон Илиеску, ръководи Румъния през първите седмици след „революцията“. Илиеску е избран за президент на страната през 1990 г.

Според прокурорите на ВКС, „за да запазят властта“, новите управляващи на страната са приложили план и са „презизвикали смърт, огнестрелни рани, физически и психически травми, както и задържане на голям брой хора“. Общо 1104 души са загинали по време на събитията в Румъния през декември 1989г. От тях 162 са загубили живота си преди падането на Чаушеску, който наредил потушаване на демонстрациите, а 942 – в следващите дни на събитията, които 27 години по-късно остават неизяснени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници