Задържаха зам.-председателя на турския парламент и съпредседатели на Главната кюрдска опозиционна партия

Задържаха зам.-председателя на турския парламент и съпредседатели на Главната кюрдска опозиционна партия
sputniknews.com
A A+ A++ A

Заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан е арестуван заедно с други депутати от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите (ПНД), заяви пред РИА Новости представител на партията.

"Заместник-председателят на парламента Первин Булдан също е задържан в Анкара", каза източникът на РИА Новости. Общо са задържани 16 турски депутати от тази партия, включително нейните съпредседатели Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг. Арести се извършват едновременно в няколко турски градове, включително Анкара, Диарбекир и Мардин в източната част на страната, съобщава БГНЕС.

Селахатин Демирташ е арестуван, по подозрение в тероризъм, в дома си в Диарбекир, а Фиген Юксекдаг - в Анкара.

През декември 2015 г. прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демирташ по подозрение в "престъпления срещу конституционния ред." Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. Подобни изявления съдът може да приеме като опит за нарушаване на конституционния ред и престъпление срещу действащия конституционен режим .Турската прокуратура поиска да осъди Демирташ на пет години затвор за разпространение на "терористична пропаганда".

В средата на април Демирташ заяви в интервю за вестник Ню Йорк Таймс, че президентът Реджеп Ердоган задушава свободата на словото в страната и по този начин дестабилизира ситуацията в страната и в Близкия изток като цяло. Депутатът разкритикува президента за това, че е прекъснал мирния процес с Кюрдската работническа партия (обявена за терористична в Турция). Преди това Ердоган ратифицира закон, позволяващ да се отнема парламентарния имунитет на депутати, след което бяха повдигнати обвинения срещу редица членове на ДНП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници