Микробусът-бомба в Диарбекир уби 9 и рани над 100 души (обновена)

Микробусът-бомба в Диарбекир уби 9 и рани над 100 души (обновена)
UPI.com
A A+ A++ A

Микробусът, зареден с 1 тон експлозиви, който бе взривен в Диарбекир тази сутрин, отне живота на двама полицаи и 7 цивилни граждани, ранените са над 100 души, предаде БГНЕС.

Смъртоносният автомобил бе паркиран в съседство с базата на жандармерията, където сутринта преминават особено много ученици и граждани. Един терорист е загинал, нападението е дело на кюрдските сепаратисти от обявената за терористична партия ПКК, съобщават турските информационни агенции. Експлозията издълба огромна яма на булеварда и нанесе тежки поражения на съседните жилищни блокове и фирмени сгради, разследването на инцидента продължава.

Очевидци разказват, че преди да стигне до входа на жандармерията, микробусът се е блъснал в таксиметрова кола, шофьорът му опитал да избяга, но бил последван от този в ударения автомобил. Таксиметровият шофьор успял да отвори вратата на микробуса и при вида на експлозивите се развикал предупредително, а преминаващите пешеходци се разбягали панически. В този момент терористът, останал в микробуса, е задействал взрива. Пострадалите от атентата са транспортирани в близките болници и след обработката на раните им са освободени за домашно лечение, 7 души са в тежко състояние и остават в здравно заведение. Медицински самолет отлетя спешно за Анкара заради бебе, загубило едното си око и с тежки поражения на другото.

Според официалното съобщение на областната управа в Диарбекир ПКК е поела отговорност за терористичния акт, извършен тази сутрин в 8 ч. Задържаните в ареста на жандармерията с различни обвинения бяха преместени в полицейското училище, а група местни жители налетяха на полицейски автомобил, от който слязоха двама полицаи и стреляха във въздуха с цел да ги разпръснат, друг с мегафон призова за спокойствие.

Един цивилен се обърна на кюрдски към размирните си съграждани, като заяви, че всички понасят загуби и болка, имат ранени и убити близки, но преди всичко е потребна взаимопомощ и разбирателство. 

#Диарбекир #жандармерията #взрива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници