Мигрантските центрове в Сърбия превишават капацитета си

Мигрантските центрове в Сърбия превишават капацитета си
Източник: Politikata.net
A A+ A++ A

 

В Сърбия има между 7000 и 10 000 мигранти, съобщи на пресконференция Радош Джурович, директор на Центъра на защита и помощ на търсещите убежище. По думите му мигрантските центрове в страната са пълни, предаде БГНЕС.

В тях са настаНени около 4600 души, още 300 душ се намират на сръбско-македонската граница с намерението да попаднат в Сърбия. Хиляди мигранти нощуват направо по улиците на Белград, твърди Джурович. Спорен него много от бежанците в страната изобщо не са регистрирани.

В редица бежански центрове често няма топла вода, не стигат одеяла, кревати, завивки. Понякога в стая с 6 кревата живее семейство от 13 души, конкретизира се той.

Експертът посочи сложността на процедурата за получаване на убежище в Сърбия. От началото на година само 540 бежанци са подали съответния документ, макар че по-рано около 9000 мигранти заявиха, че ще сторят това.

„Не може декларативно да заявяваме, че страната няма да стане сборен пункт за мигрантите. Хората трябва да бъдат вкарани в системата, защото само когато са в системата и са настанени, може да не се безпокоите за проблеми със здравето, безопасността, контрола върху всяка тяхна потребност, а също да се знае колко са в страната“, заяви Джурович.

 

#Сърбия #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници