Бивш агент на УДБА заплаши с убийство журналист в Скопие

Бивш агент на УДБА заплаши с убийство журналист в Скопие
Източник: RTV
A A+ A++ A

 

Една от най-зловещите фигури на бившата югославска държавна сигурност в съседна Република Македония - УДБА Иван Бабановски нахлу в редакцията на седмичника "Република" в Скопие, предаде БГНЕС.

Бабановски отправи директни заплахи към журналиста Никола Сърбов. "Предайте на Никола Сърбов, че след изборите ще завърши на скопското сметище "Дрисла", крещял Бабановски в редакцията на седмичника.

На 11-ти декември в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. В последния брой на "Република" Сърбов подробно информира за действията на Бабановски в миналото и прякото му участие в последните събития в западната ни съседка. Никола Сърбов подаде сигнал до вътрешното министерство поради отправените закани от страна на бившия кадър на УДБА. "Подобни неща няма да ме уплашат", каза още Сърбов.

В продължение на няколко десетилетия Бабановски ръководеше зловещата ДС на югославския диктатор Йосип Броз Тито - УДБА. Той лично е участвал в преследването, задържането и пребиването на хиляди граждани. Иван Бабановски с особена жестокост се отнасял към привържениците на независимостта на Македония, ВМРО и Иван Михайлов.

В поредицата "Черните страници на УДБА" Държавният архив на Република Македония неотдавна публикува част от досието на Бабановски, в което подробно се описват жестокостите му. От документите става ясно, че той безусловно изпълнява всички задачи от Белград.

В момента Бабановски е сред най-активните привърженици на опозиционния Социалдемократически съюз на Зоран Заев. Бабановски бе лустриран от комисията за разкриване на досиетата. 

#УДБА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници