Брендо остава в ареста, но не като „кокаинов крал“

Брендо остава в ареста, но не като „кокаинов крал“
Софийският градски съд отказа да наложи втора мярка „задържане под стража" на Брендо по делото „Кокаинови крале". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският апелативен съд реши да остави Евелин Банев-Брендо окончателно в ареста по делото за пране на пари.

Софийският градски съд отказа да наложи втора мярка „задържане под стража" на Брендо по делото „Кокаинови крале", предаде БГНЕС.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според апелативните магистрати Евелин Банев е афиширал намерения да напусне пределите на страната, да премине границата незаконно и да се укрие. Това би затруднило делото срещу него.

На 6 април 2012 г. Брендо се е опитал да напусне страната през Летище София, но е бил възпрепятстван да го направи. Тогава у него са открити 6000 евро в брой, както и венецуелски боливари.

По-късно по делото „Кокаинови крале" Софийският градски съд наложи на Брендо най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Мотивът за решението е, че той вече е в ареста. СГС обаче подчерта, че ако първата мярка се промени и Евелин Банев излезе от ареста, няма пречка прокуратурата да поиска промяна на подписката.

В четвъртък в съдилищата в София и Благоевград се гледаха мерките на петима от 15-те българи, задържани в акцията „Кокаинови крале", при която бе разбита група за трафик на дрога, ръководена от Евелин Банев.

Четирима от задържаните остават в ареста за постоянно, а Петя Данова бе пусната под домашен арест, тъй като нямало опасност да се укрие.

В момента у нас няма наследник на Евелин Банев-Брендо, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

По думите му, трябва да минат години, за да може да се утвърди фигура на неговото ниво. Цветан Цветанов добави, че всички представители на организираната престъпност имат основания да се притесняват.

„Много от българските престъпници смятат, че когато са тук, са си в техния оазис, но в службите почти всичко се знае," коментира вътрешният министър.

Според него правителството в момента работи, за да не се създават нови представители на организираната престъпност като тези, които са укрепнали през годините на прехода с подкрепата на политическата класа.

Близък на семейството на Гълъбин Боевски, който бе осъден на 9 г. затвор за трафик на кокаин в Бразилия, е задържан в операция „Кокаинови крале", съобщи междувременно бТВ като се позова на информация от неофициални източници.

Арестуваният Матей Боев няма официален бизнес с щангиста и е сред близкото обкръжение на Брендо.

Матей Боев е работил по кораби и се смята, че е започнал да осъществява трафик на кокаин преди около 10 години.

Твърди се, че двамата с Гълъбин Боевски в последно време са били в конфликт. Официално Матей Боев има фирми за международен транспорт и земеделие, участва и в сдружение за местна инициатива „За Кнежа" - градът на олимпийския шампион.

Въпреки че Матей Боев и Гълъбин Боевски нямат обща фирма, от службите са категорични, че двамата са свързани, както и неофициалният им бизнес.

#Евелин Банев-Брендо #Евелин Банев #Брендо #„Кокаинови крале" #пране на пари #Петя Данова #Гълъбин Боевски #Матей Боев #кокаин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници