МОН: 3 150 студенти провеждат стажа си по проект "Студентски практики"

МОН: 3 150 студенти провеждат стажа си по проект "Студентски практики"
Източник: Студентски практики
A A+ A++ A

 

3150 студенти вече провеждат стажа си по проекта „Студентски практики“, който е общо 240 астрономически часа. Това стана ясно от пресконференция на Министерството на образованието и науката (МОН), предаде БГНЕС.

37 млн. лв. е финансирането в рамките на целия проект „Студентски практики“, Фаза I, в който участват 48 ВУЗ-а, и чиято цел е да обхване 40 020 студенти до 31 декември 2017 г., когато изтича срокът му.

Един студент може да бъде включен в едно практическо обучение в степен бакалавър и в едно обучение, в степен магистър. След приключване на практиката студентът получава удостоверение за завършено обучение в дадена фирма, както и 480 лв.

От септември досега над 28 000 студенти са се регистрирали в системата по програмата. От друга страна работодателите са 2980, като са пуснали над 4 200 обяви за работа. Една обява може да бъде за 5 работни места. Работодателите пускат обяви, след това студентът избира по коя обява да кандидатства. След, което следва одобрение от работодателя и потвърждение от студента. По проекта могат да кандидатстват всички действащи студенти.

Работодателите, които са се включили в проекта са разнообразни. Сред тях на първо място се нарежда МБАЛ „Св. Марина“, Варна, детска градина, средно училище, РЗИ, както и застрахователни дружества. Досега, обаче най-голям брой студенти (400) са от Медицински университет-Варна, които практикуват в различни болници в морския град.

„Проектът набира скорост. Това е системен проект, който оказва влияние върху цяла определена система, в случая за висшето образование. Характерът на проекта е изключително важен от гледна точка на приоритетите за висше образование, а именно малко по-малко да засилваме връзката между образование и практика. Проектът отговаря на все по-належащите нужди висшето образование да бъде ориентирано към нуждите на пазара на труда, за да може да намалим процентът висшисти, които, когато завършат не могат да си намерят работа по специалността. Проектът е изключително популярен“, подчерта зам.-министърът на образованието Красимир Киряков.

Според Соня Кръстанова, директор на дирекция в МОН и ръководител на проекта „Студентски практики“, основната цел на проекта е да бъде повишено качеството на висшето образование с практическа насоченост и гъвкавост на завършващите на пазара на труда. „Предишният проект показва, че голяма част от студентите, които са участвали в проекта „Студентски практики“ са се реализирали в работните места, където са били на практика. Проектът спомага за добрата връзка между бизнеса и висшите училища, както и за практическата насоченост на студентите. Той дава и потенциал на бизнеса да види потенциала на студента, който е отишъл на практика“, каза Кръстанова.

Теодора Пеева, от УНИБИТ е първият студент, който се е включил в „Студентски практики“. Тя оценява проекта като изключително добра възможност за студентите да видят какво им предстои след като завършат. Теодора е работила в отдел връзка с клиенти. 

#МОН #РЗИ #УниБИТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници