Какво се случва с атентатора Салах Абдеслам една година след касапницата в Париж?

Какво се случва с атентатора Салах Абдеслам една година след касапницата в Париж?
http://www.mfs-theothernews.com/
A A+ A++ A

Главното действащо лице на терористичните атаки преди година в Париж Салах Абдеслам се е радикализирал още повече по време на ареста за касапницата, в която загинаха 130 души в Париж. „Той пусна брада и се превърна в истински фундаменталист, докато преди беше момче с маратонки и тениска“, каза адвокатът му Свен Мари пред холандския в. „Де Фолкскрантс“, пише БГНЕС.

Роденият в Белгия Абдеслам вероятно е единственият оцелял джихадист на 13 ноември 2015 г. по време на атаките във френската столица, които според белгийските власти са по сценарий на лидерите на „Ислямска държава“. 27-годишният Абдеслам с марокански произход бе заловен в Брюксел през март т.г. след четиримесечно издирване, след което бе прехвърлен в Париж.

Адвокатът Мари коментира, че условията в затвора в парижкото предградие Фльори-Мерогис, където се намира Абдеслам, са му причинили „психологическо мъчение“ и са допринесли за видимата му радикализация.

Терористът е в единична килия и е подложен на непрекъснато видеонаблюдение.

Абдеслам е обвинен, че е осигурявал логистична защита на седемте джихадисти, които умряха на различни места по време на терористичните атаки в Париж: в концертната зала „Батаклан“, на националния френски стадион „Стад де Франс“ и в няколко барове и ресторанти в централната част на Париж.

През юли неговите адвокати се опитаха неуспешно да отменят постоянното му наблюдение. Властите отказаха, като се мотивираха с изключителния характер на терористичните актове“, които оправдават всички предохранителни мерки.

Миналия месец адвокатите Свен Мари и Франк Бертон се оказаха да защитават Абдеслам, защото след преместването му в Париж той отказва да отговаря на въпросите на следователите. Не правим нищо повече от „социални визити“ в затвора, казаха адвокатите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници