Цунами удари източното крайбрежие на Нова Зеландия (Снимки)

Цунами удари източното крайбрежие на Нова Зеландия (Снимки)
http://www.mirror.co.uk/
A A+ A++ A

Цунами удари източното крайбрежие на Нова Зеландия, след като по-рано днес няколко земетресения, най-силното от което с магнитуд 7,8 по Рихтер, разлюля островната държава. Засегнат от вълната е бил Южният остров – един от двата най-големи острова, съставляващи държавата.

Гражданската защита на страната предупреди хората да потърсят убежище на по-високи места, тъй като опасността ще продължи няколко часа след първата вълна, съобщава в. „Гардиън“.

По-късно в зоната за евакуация беше включено и източното крайбрежие на Северния остров, в това число и столицата Уелингтън.

Към момента няма съобщения за пострадали, въпреки че се съобщава за множество материални щети, повредени къщи, мостове, пътища и други съоръжения.

Силно земетресение с магнитуд от 7,8 разтърси Нова Зеландия. То беше последвано от няколко други по-силни труса над 6 по Рихтер. Те бяха усетени на разстояние от около 90 км северно от южноостровния град Кристчърч, който преди пет години беше ударен от друг силен трус, който отне живота на 185 души.

Земният трус е усетен в 0.02 ч., 11.02 ч. по Гринуич, с епицентър на 61 км североизточно от град Амбърли в Нова Зеландия, на 97 км североизточно от град Крайстчърч и на 208 км югозападно от Уелингтън, с дълбочина 10 км. 

#8 по Рихтер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници