За първи път от Студената война насам Великобритания изпраща ракети на границата с Русия

За първи път от Студената война насам Великобритания изпраща ракети на границата с Русия
www.know.cf
A A+ A++ A

Великобритания ще разположи в Естония на границата й с Русия високоточни ракети за залпов огън за първи път след края на Студената война, съобщи в. „Дейли Мейл“.

Ракетите ще бъдат предислоцирани в Естония идната година поради безпокойството, че руският президент Владимир Путин може да планира нахлуване в страната, информира БГНЕС.

Ракетите са част от масираното разполагане на войски и въоръжения от страните от НАТО за защита на балтийските държави. Около 800 британски войници ще бъдат част от силите на НАТО, които ще бъдат разположени в Естония догодина, сред които ще има бойци от 15 държави членки, сред тях от САЩ, Франция и Дания.

Системите за залпов огън с управляеми ракети (GMLRS) могат да изстрелват по 12 ракети в минута и са способни да поразяват танкове в обсег от 80 км. Бойните глави се насочват към мишените чрез GPS и са изстрелвани от пускови установки, монтирани върху бронирани машини. В Естония ще бъдат разположени поне 28 британски бойци, които ще действат с ракетните системи.

Тези ракети са били използвани с опустошителни резултати в Афганистан след 2007 г., за унищожаване на бункери на талибаните. 410 ракети са били изстреляни по мрежата от тунели на джихадистите в провинция Хелманд по време на кампанията.

Опасенията за сигурността на Естония и другите балтийски държави се увеличиха след президентските избори САЩ. По време на кампанията Доналд Тръмп отправи предизвикателство към член 5 от устава на НАТО, според който алиансът защитава всички членове от военна агресия.

Избраният за президент Тръмп допуска, че в бъдеще защитата от САЩ за балтийските държави ще зависи от това доколко тези страни отговарят на изискванията за разходи за отбраната в НАТО.

Бившият командващ британската армия генерал сър Ричард Ширеф, експерт по отношенията с Русия, каза пред „Дейли Мейл“, че смята за необходимо стотици британски войници да останат в Естония в обозримо бъдеще, за да осуетят потенциална руска агресия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници