Бакар Обама: Европа е нашият най-голям икономически партньор

Бакар Обама: Европа е нашият най-голям икономически партньор
http://www.usatoday.com/
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама изрази твърдата си защита на Европейския съюз и НАТО на фона на продължаващите съмнения за ангажимента на неговия приемник Доналд Тръмп за поддържане на връзките между САЩ и техните най-близки съюзници.

"ЕС и НАТО са изключителни сили за мир и стабилност", заяви Обама в интервю за в. „Катимерини“ преди посещенията си през следващата седмица в Атина и Берлин. "Европа е нашият най-голям икономически партньор и ние имаме дълбок икономически интерес в Европа, която е стабилна и се разраства."

Победата на Тръмп беше посрещната хладно от някои европейски лидери, след като магнатът в областта на недвижимите имоти иронизира по време на кампанията си споразумението за свободна търговия, за което администрацията на Обама води преговори с ЕС, и нарече НАТО "остарял" алианс, за който САЩ плащат "твърде много“. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че съюзниците в НАТО са" раздразнени" от коментарите на новоизбрания президент за НАТО, докато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се подигра на Тръмп в петък, за това, че бил нарекъл Белгия село, съобщи агенция „Блумбърг“.

В интервюто си за „Катимерини“ Обама приветства европейската интеграция като "едно от най-големите политически и икономически постижения на модерните времена, с ползи за членовете на ЕС, за САЩ и целия свят." Неговите успокоения не могат да направят много за потушаване на опасенията в Европа от липсата на по-голяма яснота за плановете на Тръмп във външната политика и търговията.

"След Втората световна война САЩ са гарант за свободата на Европа", каза Панайотис Пикраменос, бивш министър-председател на Гърция. "Ако тази роля се поставя под въпрос при потенциална промяна в политиката от Тръмп, тогава Европа ще трябва да предоговори целия спектър на отношенията си със САЩ", каза Пикраменос в интервю по телефона.

„От двете страни на Атлантика ние сме изправени пред задачата да гарантираме, че нашите политически институции и икономически политики са отговорни към нашите народи, много от които смятат, че са били наранени от глобализацията и търговията“, каза Обама в интервюто си за „Катимерини“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници