Белгия предупреди за възможна вълна от ислямисти към Европа след изстласкването на ИД от Сирия

Белгия предупреди за възможна вълна от ислямисти към Европа след изстласкването на ИД от Сирия
Източник: Банкеръ
A A+ A++ A

 

Победата срещу терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия може да предизвика завръщането в Европа на между 3000 и 5000 джихадисти, имащи гражданство на страни от ЕС. Това заяви вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон телевизионно изказване по повод годишнината от тежките нападения в Париж от 13 ноември 2015 г., предаде БГНЕС.

„Към дадения момент в Белгия от Сирия са се върнали 117 човека. Около половината от тях са задържани. Останалите се намират под наблюдението на полицията“, съобщи той. По негови думи в Сирия има още около 200 белгийски граждани и през последната година натам са се отправили още няколкостотин.

„Ислямска държава“ се намира под силен военен натиск, в частност в Мосул в Ирак и в Рака в Сирия. При тези условия са възможни два сценария – ИД може да остави своите европейски бойци за продължаване на военната съпротива в Ирак и Сирия, а може да ги отправи към Европа“, каза той.

„Ние трябва да сме готови, че ще се върнат не само около 200 белгийци, но и още от 3000 до 5000 граждани на други европейски държави. Всички разузнавателни служби трябва да са готови за тази вълна и да обменят информация“, каза той.

#ислямска държава #ЕС #Сирия #разузнавателни служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници