Тръм обмисля оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата

Тръм обмисля оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

 

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разглежда планове, чрез които да оттегли участието на САЩ в международното споразумение за климата, договорено в Париж, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от в. „Гардиън“, предаде БГНЕС.

Според агенцията източник от екипа на милиардера, който неведнъж е наричал глобалното затопляне „измама“, е заявил, че той обмисля начини да избегне четиригодишната процедура по излизане от споразумението. „Беше безразсъдно парижкото споразумение да влезе в сила преди изборите“, посочва източникът. Споразумението влезе в сила на 4 ноември, четири дни преди вота.

Сред алтернативите на Тръмп е изпращане на писмо с оттеглянето на САЩ от конвенцията от 1992 г., която представлява основата на парижкото споразумение. По този начин САЩ ще избегнат участие в рамките на една година. Тръмп също така може да издаде президентска наредба, забавяйки включването на страната в изпълнението на договора, посочва още източникът на агенцията.

Парижкото споразумение беше постигнато след договореност между над 200 държави през декември миналата година. От събота то е официално ратифицирано от 109 страни, включително и САЩ, представляващи 76% от производителите на парникови газове.

Вашингтон произвежда 18% от тези газове. Целта на сделката между държавите е да намали глобалното затопляне до максимум 2 градуса по Целзий над прединдустриалните температури. Това ще забави пагубните щети върху природата, довели до изчезването на животни, и растения, рекордни горещини, наводнения и увеличаващи нива на водите.

Според източника на Ройтерс от екипа на Тръмп президентът Барак Обама е виновен за присъединяването към споразумението, без да поиска одобрението на Сената. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници