Франс прес: Борисов обеща да подаде оставка, ако Радев спечели

Франс прес: Борисов обеща да подаде оставка, ако Радев спечели
Източник: Скандално
A A+ A++ A

 

Приятелският настроеният към Москва опозиционен кандидат спечели президентските избори в България, предаде Фран прес, цитирайки данните от екзитпола.

Агенцията припомня, че премиерът Бойко Борисов обеща да подаде оставка, ако Румен Радев спечели вота. Според агенцията Радев бе фаворит, а избирателите се стремяха да накажат правителството заради провала му да се справи с ширещата се корупция и бедност в най-бедната страна-членка на ЕС, предаде БГНЕС.

"Аз гласувах против Борисов, защото аз не мисля, че той е честен и той наистина не направи всичко, за да се подобри живота ни", каза 52-годишният Зора Кардачка, която е служителка по химическо чистене.

Според наблюдатели победа на генерала може да наклони бившата комунистическа България, която отдавна балансира по въжето между Москва и Брюксел, към руската орбита – тази тенденция се вижда в Източна и Централна Европа на фона на нарастващите евроскептицизъм.

В близката Молдова проруски настроен кандидат също изглежда, че ще бъде избран. Цачева, обеща да води България по проевропейския път, и обвини съперника си, че е „червен генерал“. Предсрочни избори вероятно ще хвърлят станата в нови сътресения.

Въпреки обещаните реформи, корупцията и бедността остава широко разпространена, докато общественият гняв също е нараснал заради хилядите мигранти, които в момента се намират в България. Популярността на Борисов е намаляла и проучвания на общественото мнение показват, че неговата партия ГЕРБ няма да успее да спечели абсолютно мнозинство в предсрочни избори.

„Неговата заплаха да подаде оставка мобилизира повече неговите опоненти, отколкото поддръжниците“, цитира Франс прес социолога Живко Георгиев от Галъп.

Радев, който е преминал военно обучение в САЩ, многократно настояваше, че „членството на страната в ЕС и НАТО, не означава, че България трябва да бъде враг на Русия".

Двете страни имат дълбоки исторически и културни връзки, България е също силно зависима от руския газ.

#Бойко Борисов #Румен Радев #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници